Patakparti vendégház.-Cserépváralja, szállás és kerékpárkölcsönző a Bükkben

Patakparti vendégház Cserépváralján, Bükkalja vadregényes erdőkkel körülvett vendégháza

Cserépváralja látnivalói 

Kaptárkövek:

A falu határában 10 lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, amelyeken összesen 132 fülke számolható össze. A kaptárkövek zöme kúpformájú, közöttük impozáns méretűek is vannak. 

kaptarko.jpg

 

 

Barlanglakásos tájház:

Hazánk dél-bükki jellegzetessége volt egészen az ezredfordulóig, a barlangházakban és barlanglakásokban való élet. Cserépváralja portáinak jelentős része még a századfordulón is riolittufába vájt helyiségekből állt. Valószínűleg a domborzat és a szegénység kényszerítette arra az itt élő gazdálkodókat, hogy a pincéjüket úgy alakítsák át, hogy az lakóotthon céljára is alkalmas legyen. A könnyen faragható riolittufába a gazdák saját maguk építették lakásaikat.  A riolittufába vájt, tornácos, hagyományos módon berendezett lakás mellett, érdemes megtekinteni a fonóház berendezéseit is. A helyreállított lakásban megtekinthető a pitvar-kéményalja, szoba, pince, istálló, takarmányos, és lakószoba. Az itt látható berendezések, tárgyak, mint pl. a szövőszék, a XIX. század végén készültek. A tájház látogatói megismerhetik Bükkalja lakosainak életstílusát, lakóberendezését. Címe: Cserépváralja, Dobó út 4. Telefonszám: 49/423-893

Nyitva tartás: H-V 8.00-16.00 (Bejelentkezéssel más időpontban is.)
Kapcsolattartó: Olasz Tamás

tajhaz_692.jpg

Kápolna:

A XVIII. században a francia eredetű L'Huilliere család kezére került, akik a vár kőanyagából a Várhegy aljában, az 1780-as években kastélyt és 1788-ban kápolnát építettek. A kastély érdekessége, hogy Munkácsy Mihály gyerekkora egy részét itt töltötte. Sajnos az egykori kastélynak már csak a romjai állnak. A copfstílusban épült műemléki oltalom alatt álló római katolikus kápolnát ma már nem használják, a szentmiséket a modern templomban tartják.

kapolna_cserepvaralja.jpg

Török kori kútház:

A kápolna szomszédságában áll az ugyancsak műemléki védelem alatt álló török kori kútház. Keletkezéséről nem sokat tudni jellegéből adódóan a török korban készíthették. A romantikus jegyeket az 1860-os felújítás során kapta. A mára elpusztult kastélyhoz tartozott. A kút átmérője meghaladja az egy métert a mélysége a vízszintig több mint 65 méter. Különböző mondák keringtek, miszerint a vízszint fölött egy alagút található, de ez nem bizonyított. Titkát megőrizve áll a várhegy alatti dombtetőn emlékeztetve a régmúlt időkre.

torokkut.jpg

Gabona tároló vermek:

A vár alatt, a Várhegy oldalában 12 riolittufába vájt vermet találhatunk. Ezeket valaha gabona tárolására használták. A cserépváraljai gabonatároló vermek hazánk legnagyobb ilyen célra készült építményei. Sokáig úgy vélték, hogy ezek a vár alatti vermek védelmi célokra készültek, de a régészek kutatásai megállapították, hogy a XVI. században gabonatárolás céljára alakították ki. Eredetileg a Tardról beszállított árpát helyezték el a hegy oldalában sorakozó vermekbe. A gabonavermek ma műemléki oltalom alatt állnak.

gabona_024.jpg

Modern római katolikus templom:

Építészeti ritkaságnak számít még a település modern római katolikus temploma, amelyből csak kettő van az országban a másik Hollóházán. Csaba László magyar építész, a II. világháború utáni magyar modern templomépítészet legjelentősebb alkotójának tervei alapján épült 1961-ben.romai_katolikus_templom_12154._szamu_muemlek.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 33
Heti: 84
Havi: 201
Össz.: 29 057

Látogatottság növelés
Oldal: Cserépváralja látnivalói
Patakparti vendégház.-Cserépváralja, szállás és kerékpárkölcsönző a Bükkben - © 2008 - 2018 - cserepvaralja.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »